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The Hearing File of Record, the tape of the oral testimony 
presented at the hearing, and the Hearing Officer's RECOMMENDED 
DECISION (along with the Memorandum of Concurrence from the 
Director, OCHAMPUS) on OASD(HA) Appeal Case No. 08-79 have been 
reviewed. The amount in dispute is $433.00. It was the Hearing 
Officer's recommendation that the CHAMPUS Contractor's initial 
determination to deny CHAMPUS benefits for the December 1976-
July 1977 dental services (i.e., dental therapy and splint 
related to Temporomandibular Joint Syndrome) be upheld. It was 
his finding that the dental care in dispute did not constitute 
adjunctive dental care as stipulated in applicable Army 
Regulation AR 40-121. The Principal Deputy Assistant Secretary 
of Defense (Health Affairs), Acting as the authorized designee 
for the Assistant Secretary, concurs with this recommendation 
and accepts it as the FINAL DECISION. 

 
PRIMARY ISSUE IN DISPUTE 

 
The primary issue in dispute in this case is whether dental care 
for which CHAMPUS benefits were denied constitutes adjunctive 
dental care. By law CHAMPUS benefits for dental care are 
limited. Chapter 55, Title 10, United States Code, Section 1079 
(A) (1) states, "....with respect to dental care, only that care 
required as necessary adjunct to medical or surgical treatment 
may be provided." [emphasis added] 

 
The implementing regulation (applicable at the time the 
disputed dental care was rendered) further specified covered 
dental care to be that dental care required as a necessary 
adjunct in the treatment and management of a medical or sur-
gical condition other than dental. [emphasis added] (Re-
ference: Army Regulation AR 40-121, Chapter 1, Section 5-2 
(j).) 

 
The appealing party raised several points in presenting his 
position that the disputed dental care did, in fact, qualify as 
adjunctive. Nonetheless it is the finding of the Principal 
Deputy Assistant Secretary of Defense (Health Affairs) that the 
Hearing officer's conclusion was a proper one based on the 
evidence presented and that his rationale and findings 
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were substantially correct. However, to be sure that the 
appealing party fully understands the underlying bases upon which the 
initial denial is being reaffirmed and upheld, each of the points 
presented by the appealing party is addressed in this FINAL 
DECISION. 
 
 

o Diagnosis: Temporomandibular Joint Syndrome (TMJ). First it 
was claimed that the Temporomandibular Joint (TMJ) condition 
diagnosed by the attending dentist was a medical condition 
which therefore qualified the disputed dental care as 
adjunctive. TMJ is a disfunction of the temporomandibular joint 
primarily caused by dental malocclusion (usually acquired rather 
than congenital). Under CHAMPUS TMJ has been and continues 
to be considered a dental (not a medical) condition. This 
position is supported by the evidence in Hearing File of 
Record which indicates no physician involvement and treatment only 
by dental procedures. There was no X-ray evidence or other 
documentation which indicated the presence of a secondary 
medical condition such as arthritis, a fracture, etc.. As 
a "dental only" condition, a diagnosis of TMJ does not qualify the 
disputed dental care for consideration as "adjunctive." 
(Reference:. Army Regulation AR 40-121, Chapter 1, Section 
5-2(j).) 

 
o Presence of Pain: Resulting Incapacity. Second it was 

claimed the Temporomandibular Joint Syndrome (TMJ) caused 
considerable pain which resulted in physical incapacity--i.e., 
restricted chewing and speaking. The evidence submitted did 
not document the extent or duration of such pain. However, even 
if pain was present and regardless of the degree, because it 
resulted from a dental only condition, the disputed dental care 
could not be considered under the "adjunctive" dental provision. 
The presence of dental-related pain indicates a dental 
condition not a medical one. As stated previously, there 
must be a primary medical condition currently under medical 
treatment in order for dental services to be considered under the 
"adjunctive" provision. (Reference: Army Regulation AR 40-
121, Chapter 1, Section 5.2(j). 
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• Dramatic Improvement. Third it was claimed that since 
initiation of the dental therapy in January 1977 the appealing 
party had experienced "dramatic improvement" in his ability to 
speak, chew his food and in the range of motion of the 
mandible; and further that the pain had also subsided. It was the 
appealing party's position that this improvement indicated the 
dental care was both necessary and beneficial. We are not 
questioning the fact that the appealing party may well have 
experienced the described general improvement or that the dental 
care was not needed. The purpose of having dental care/therapy 
done is because it is expected to produce improvement and relief, 
thus contributing to general good health. However, the fact 
that beneficial results accrue from dental services does not 
qualify the disputed dental care as "adjunctive." Again, a 
primary medical condition currently under medical (not dental) 
treatment must be present. The applicable Regulation 
specifically states, "Dental care to improve the general 
health of the patient is not necessarily adjunctive dental 
care." [emphasis added] (Reference: Army Regulation AR 40-
121, Chapter 1, Section 1-2 (e)). 

• Relationship to Previous Dental Care. Fourth it was claimed 
that the Temporomandibular Joint Syndrome (TMJ) was not due to a 
congenital malocclusion but rather to previous dental care 
(i.e., improperly fitted bridgework) provided by a U.S. Navy 
dentist while the appealing party was overseas. The attending 
dentist who rendered the dental care in dispute did not address 
causative factors, nor was there an indication that replacement of 
existing bridgework was suggested or performed. However, even if 
it could be documented that prior dental work was the cause of the 
TMJ, and whether or not the prior dental work was done by a 
NAVY or civilian dentist, it still would involve a "dental only" 
situation and thus not qualify as "adjunctive" under CHAMPUS. 
(Reference: Army Regulation AR 40-121, Chapter 1, Section 
5.2(j)). 

• Dental Condition Only. Despite the claims to the contrary by 
the appealing party, the only condition present was the 
Temporomandibular Joint (TMJ) condition, i.e., causing 
associated dental-related pain which resulted in chewing and 
speaking difficulties. TMJ is a dental condition not a 
medical one. This 
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position is supported by the fact that the condition was diagnosed 
and treated by a dentist without physician (medical) 
intervention. 

 
There was no evidence presented in the Hearing File of Record or the 
oral testimony which supported the appealing party's claim that that 
the disputed dental therapy and splint met the definition of 
"adjunctive" dental care. (Reference: Army Regulation AR 40-
121, Chapter 1, Section 1-2(e)). 
 
SECONDARY ISSUES 
 
Several secondary issues were surfaced by the appealing party or 
through OASD(HA) review of the case. 
 
1. Retirees: Enactment of CHAMPUS Limited Access to Uniformed 

Service. It was asserted by the appealing party that it was 
"common knowledge" that access to Uniformed Service facilities is 
now unavailable to retirees. He claimed this was a direct result 
of passage of the 1966 Amendments to Chapter 55, United States 
Code, Title 10--which eventually became known as CHAMPUS. This 
is an erroneous premise. While it is generally true that 
availability of direct care to retirees, both medical and dental, 
is more limited today than it was [say) ten years ago, this 
situation is not due to enactment of CHAMPUS. It is 
primarily due to (a) a temporary short fall of Military 
physicians and dentists resulting from termination of the draft, 
(b) funding limitations for new construction and modernization of 
existing Uniformed Service medical and dental facilities, and (c) 
an increasing beneficiary population. The Hearing File of Record is 
silent as to whether or not the appealing party sought access to a 
direct care facility prior to having the disputed dental care 
provided by a civilian source of care. However, whether or 
not the services were available from a direct care facility has no 
bearing on whether CHAMPUS benefits may be extended. The CHAMPUS 
decision is a separate one and must be made in compliance with 
the restrictive language in the statute -- i.e., which limits 
CHAMPUS benefits to "adjunctive" dental care. (This 
statutory restriction on "adjunctive" dental care does not apply 
to dental care received in a direct care facility. For 
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Retirees the determination of whether or not there will be direct 
care access is based on the "space available" concept--a 
completely separate provision of the law.) 

 
2. Retirees: Right to Free Dental Care. Next the appealing 

party claimed he had an "implied contract" with the NAVY which 
promised him free dental care for life. This is in error. The 
appealing party was certainly guaranteed free dental care while 
on active duty; however, the law has never guaranteed free 
dental or medical care for retirees. It is true that after 
active duty members, retirees have first priority to receive 
dental services from a Uniformed Services dental facility (assuming 
the facility is not designated as "remote" or outside the United 
States) and may receive the full range available of dental care. 
By law, however, this is subject to space being available and 
the law does not guarantee such availability. Enactment of 
CHAMPUS did not affect the rules regarding the availability of 
dental care within the direct care system. As a matter of fact, 
prior to the passage of CHAMPUS, even if civilian dental care 
qualified as "adjunctive," there was no financial assistance 
available. So although CHAMPUS benefits for dental services are 
very limited, those dental services for which benefits are payable 
represent a gain to retirees--not a loss. 

 
3. No Request for Preauthorization. The Hearing File of Record 

includes no evidence that a Request for Preauthorization of the 
disputed dental services was ever submitted or that any effort was 
made to seek prior approval. Rather, a claim dated 10 February 
1977, was submitted (after the disputed dental therapy was com-
pleted in January 1977). Since the initial denial and all 
levels of appeal including this FINAL DECISION, were based in the 
substantive issue of whether the dental care qualified as 
"adjunctive," this violation of Program procedural requirements had 
no impact on the ultimate decision in this case. However, it is 
pointed out that if proper procedure had been followed, the 
appealing party would have been advised prior to having the 
dental work done, that CHAMPUS benefits could not be 
extended. While it is unlikely that such a denial would have kept 
the appealing party from proceeding it would have alerted him to the 
fact that the dental care would require personal financing. That 
is the primary purpose of preauthorization--to advise 
beneficiaries before they 
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commence the care, permitting an informed decision as to 
whether or how to proceed. Further, had the appeal review 
indicated that the dental care qualified as "adjunctive" but was 
not an emergency, lack of such prior approval would have meant 
benefits could not be extended unless it could be shown there 
was a good and valid reason why preapproval was not obtained 
(which the Hearing File of Record does not support in this 
case). 

 
4. Beneficiary Responsibility: Knowledge of CHAMPUS Coverage. 

During his oral testimony the appealing party asserted beneficiaries 
could not be expected to understand the details of CHAMPUS. During
this discussion it was implied beneficiaries assumed that any 
civilian medical or dental care obtained was covered and therefore 
should be payable. While it is recognized that a beneficiary 
may not be fully familar with all aspects of CHAMPUS, a beneficiary is 
expected to keep informed-particularly about those specific aspects of 
the Program affecting him/her. DoD, OCHAMPUS and the Uniformed 
Services go to considerable effort to provide information and 
assistance to beneficiaries. A comprehensive regulation has 
been published and may be reviewed in the CHAMPUS Advisor's Office at 
every Uniformed Service medical facility. There are a 
significant number of special benefit information materials 
available. CHAMPUS Advisors also provide personal assistance and 
counselling. In addition, beneficiaries may seek information 
from CHAMPUS Fiscal Intermediaries as well as OCHAMPUS, the 
managing agency for the Program. For a beneficary to take the 
position he cannot be expected to understand CHAMPUS and therefor has 
no responsibility, is not an acceptable or reasonable position. 
Beneficiary ignorance of Program provisions and requirements cannot 
be considered in arriving at benefit decisions. What is 
controlling is the applicable law and regulations. 

 
5. Dentist: An Authorized Provider. The appealing party also 

claimed that because a dentist is an authorized provider under 
CHAMPUS, that benefits should be payable for any services 
provided. That a provider is authorized under CHAMPUS does not, 
in itself, guarantee Program benefits can be extended. In any 
such determination three criteria must be met. First, the 
individual receiving the care must be an eligible beneficiary. 
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Second, the individual/institution providing the care must be an 
authorized provider under the Program. And third, the 
service/supply in question must be covered. In every case all 
three criteria must be met in order for CHAMPUS benefits 
to be extended. In this appeal, the first two criteria 
were met (i.e., an eligible beneficiary and an authroized 
provider). However, the disputed dental care did not meet the 
"covered" service criteria because it did not qualify as 
"adjunctive."  At no time was there a question as to whether or 
not the dentist in this case was an authorized provider. 

SUMMARY 
 
This FINAL DECISION in no way implies that the appealing party did 
not require the dental care that was performed, nor does it intend to 
imply that the dental care was inappropriate. It only confirms 
that the dental services in dispute "do not qualify as "adjunctive" 
as permitted by law and regulation and therefore cannot qualify for 
benefit consideration under CHAMPUS. 

Our review indicates the appealing party has received full due process 
in his appeal. Issuance of this FINAL DECISION is the concluding 
step in the CHAMPUS appeals process. No further 
administrative appeal is available. 

Vernon  McKenzie 
Principal Deputy Assistant Secretary of Defense (Health 

Affairs) 

  


